• Grootste merkonafhankelijke bandenspecialist
  • Persoonlijk deskundig advies
  • 24/7 Service door heel Europa
  • Online banden management

Balanceren

Heeft uw voertuig een trillend stuur of de hele cabine? Dat duidt vaak op onbalans. Het wiel is dan niet overal even zwaar. Dat heeft verschillende oorzaken.

Hoe ontstaat onbalans?

Elke band, nieuw of oud, is iets zwaarder aan de ene kant dan aan de andere kant. Kuilen in de weg, een stoeprand of andere obstakels beïnvloeden die onbalans verder. Ook onregelmatige slijtage van het profiel kan voor onbalans zorgen. 

Wat zijn de gevolgen van onbalans?

De gevolgen van onbalans zijn groter dan u misschien denkt. Zelfs een klein verschil van vierhonderd gram heeft in de praktijk grote gevolgen. Door de grote diameter van een vrachtwagenband groeit zo’n klein verschil uit tot een kracht van veertig kilo. Rijdt een vrachtwagen tachtig kilometer per uur, dan werkt die kracht vierhonderd keer per minuut op de band.

Onbalans kan ervoor zorgen dat er onregelmatige slijtage aan banden ontstaat, waarbij de wielophanging onnodig veel te verduren krijgt. De band staat immers in verbinding met de rest van de truck. Rijdt u er lang mee door, dan leidt dit uiteindelijk tot hogere onderhouds- en reparatiekosten. De extra krachten, ontstaan door onbalans, kosten extra energie. Daardoor zullen ook de brandstofkosten hoger uitvallen dan nodig. 

Wanneer moet ik balanceren?

Vaak gebeurt dit alleen bij de montage van nieuwe banden. Beter (voor uw truck en uw portemonnee) is een periodieke controle. Met de kennis en de middelen van Profile bereikt u de perfecte balans. Onze geavanceerde apparatuur spoort de onbalans in uw wiel snel op. Zo voorkomen we niet alleen hogere onderhouds- en reparatiekosten.

Het mes snijdt bij balanceren aan twee kanten. Een goed gebalanceerde truck heeft namelijk minder weerstand en rijdt dus zuiniger. De medewerkers van Profile adviseren u graag over de juiste balanceer-interval.

Wat zijn de voordelen van balanceren?

  • Verhoogt rijcomfort: een trillend stuur of trillende cabine zijn verleden tijd.
  • Voorkomt hoge onderhouds- en reparatiekosten.
  • Verlaagt brandstofkosten: een goed gebalanceerde truck rijdt zuiniger.

Bel ons of kom direct langs op een van onze vestigingen.