• Grootste merkonafhankelijke bandenspecialist
 • Persoonlijk deskundig advies
 • 24/7 Service door heel Europa
 • Online banden management

Wet- en regelgeving

Er is verschillende wet- en regelgeving rondom banden in de transport- en logistieksector. Zowel nationaal als internationaal gelden allerlei regels. Banden van bedrijfswagens met een maximum toelaatbare massa van meer dan 3.500 kilo moeten bijvoorbeeld voldoen aan bepaalde eisen. Ook voor winterbanden gelden internationaal allerlei afspraken. Hoe zit het precies?

Welke regels gelden er in Europa in winterse omstandigheden?

Ieder land in Europa heeft andere regels als het aankomt op winterbanden en sneeuwkettingen. In sommige landen zijn ze geheel of gedeeltelijk verplicht. Bijvoorbeeld in een bepaalde periode, bij winterse omstandigheden of in bepaalde risicovolle gebieden. Zijn ze verplicht, dan geldt dat vaak sowieso voor de aandrijfas(sen).

Eisen voor bedrijfswagens

Welke eisen gelden in België voor bedrijfswagens met een maximum toelaatbare massa van meer dan 3.500 kilo?
De fabrikant bepaalt bij de bouw van het voertuig de technische maximum massa. Dat is de optelsom van leeggewicht plus laadgewicht. Banden van bedrijfswagens die zwaarder mogen zijn dan 3.500 kilo moeten aan een aantal eisen voldoen:

 1. De banden mogen geen beschadigingen hebben waarbij het karkas zichtbaar is.
 2. De banden mogen bij visuele controle geen uitstulpingen vertonen.
 3. Voor de hoofdgroeven van uw bedrijfswagenbanden geldt een minimale profieldiepte van 1,6 mm.
 4. U mag bedrijfswagenbanden alleen laten herprofileren als de wang ‘Regroovable’ of ‘U’ vermeldt.
 5. De banden op één as moeten dezelfde karkasstructuur hebben. Daarop geldt één uitzondering. De reserveband hoeft niet aan deze eis te voldoen, mits de bestuurder zijn rijsnelheid en rijgedrag aanpast.
 6. Sommige bedrijfswagens moeten volgens de wet voorzien zijn van een tachograaf. In dat geval mag de omtrek van de banden op de aandrijfas niet meer dan 4% afwijken van de waarde die op het installatieplaatje van de tachograaf staat vermeld.
 7. De bevestiging van een reservewiel moet degelijk zijn. 
 8. In een aantal Europese landen geldt een winterbandenplicht.
 9. De op de band aangegeven draairichting moet in voorwaartse richting wijzen.
 10. Het draagvermogen aangegeven door de loadindex op de banden moet minimaal overeenkomen met de maximale belasting per band van het voertuig.